Shopping Cart

No Proizvods in the cart.

Smanjite troškove električne energije za klima uređaje

Klima uređaj je sjajan - veliki računi za struju, ne toliko. Evo ključnih stvari koje biste trebali uzeti u obzir da biste smanjili troškove.

Nabavite jedinicu ispravne veličine za vaš dom i smanjite troškove električne energije za klima uređaje

Pre nego što kupite klima uređaj, obavezno odaberite najefikasniju opciju za vaš dom. Budite sigurni da ste izabrali odgovarajuću veličinu jer je to način da smanjite troškove električne energije za klima uređaje. Informišite se o tome koja veličina uređaja Vam ja zapravo potrebna.

Ukoliko je klima prevelika verovatno troši više električne energije nego što bi trebalo. Radi u čestim i kratkim ciklusima da bi postigla ciljanu temperaturu. S druge strana, premala klima mora da radi previše kako bi vam rashladila prostor.

Preporuka je ciljati zlatnu sredinu tako da smanjite troškove električne energije za klimu.

Drugo, imajte na umu da je većina modela danas inverterska jedinica. To znači da klima uređaj podešava svoj izlaz prema ciljanoj temperaturi u sobi. Ako imate veći, snažniji klima uređaj koji radi u izolovanoj kući, on će biti efikasniji od manje, jeftinije jedinice.

Treće, ako imate kuću koja je slabo izolovana, manja jedinica će raditi više i na kraju će vas koštati više nego veća jedinica u efikasnijoj kući.

Uverite se da je jedinica instalirana u najboljem položaju i time smanjite troškove električne energije za klima uređaje

Uverite se da je stručnjak od koga nabavljate klimu dobro procenio vaš dom. On treba da vam pruži najbolju preporuku u vezi sa time gde jedinica treba da se nalazi izvan i unutra. To neće doprineti stvaranju većih troškova, ali definitivno doprinosi energetskoj efikasnosti.

Ukoliko postavljate jedinicu visoko na zid, morate da obezbedite da može rashlađivati uzdužno po sobi bez ikakvih prepreka. Vodite računa i da može da dosegne preko svih uglova prostorije i smanji temperaturu.

Ne želite da gorite kao u pustinji ili se smrzavate kao na Antarktiku, jer će klima morati da radi više i zbog toga će vas i koštati više

Najbolje je da spoljašnja jedinica nije izložena ekstremnim temperaturama. Ne želite da se jedinica pregrejava ili smrzava. Tako mora da radi više i doprinosi stvaranju ogromnih računa za električnu energiju.

Proverite energetsku klasu i savladajte logiku energetske potrošnje

Pogledajte energetsku klasu ili tekuće troškove koji se izračunavaju na osnovu prosečne potrošnje. Ovo će vam dati najbolju ideju o tome koji modeli su najisplativiji za upotrebu.

Klima uređaji sada moraju imati oznaku zonirane energetske ocene. Ona vam pruža uvidu u sezonsku ocenu efikasnosti za tri klimatske zone (vruću, prosečnu i hladnu). Ovo će vam pružiti konkretnije informacije o uštedi energije i pomoći da odaberete najbolji uređaj za vas.

Performanse jedinica ne podudaraju se uvek sa reklamiranim obećanjima o efikasnosti. Zato obavezno pregledajte recenzije pre kupovine da biste videli kako je koji model zaista ocenjen i koliko troši.

Smanjite troškove električne energije za klima uređaje tako što će vam stručnjak postaviti klimu na najboljem mestu u prostoriji.

Dodatni saveti za uštedu novca

Ne dozvolite da vaš klima uređaj postane gutač energije. Smanjite troškove električne energije za klimu primenjivanjem sledećih saveta:

  • Osigurajte da se jedinica redovno održava, a filter čisti, kako bi mogao da radi što efikasnije.
  • Uložite u pametne klima uređaje koji vam omogućuju da ih kontrolišete daljinski, putem aplikacije. Čak iako zaboravite da isključite klimu kada izlazite iz kuće, aplikacija će vam omogućiti da to uradite daljinski.
  • Koristite eko postavku, ako vaš klima uređaj pruža ovu opciju.
  • Po vrlo vrućem danu, uključite klima uređaj rano. Ne čekajte da se vaš dom zagreje u potpunosti (kada će morati više da radi kako bi rashladio prostorije).
  • Ako imate više klima uređaja, koristite opciju zonskog hlađenja tako da rade samo one jedinice u zonama u kojima ima ljudi. Držite vrata zatvorena tako da vazduh cirkuliše samo u delovima koji se koriste, a ne celom kućom koja je verovatno delimično prazna.
  • Večere su obično prohladne tako da je dobro da podesite automatsko isključivanje klima uređaja u vreme spavanja.
  • Neka vaša kuća bude osenčena tako da klima uređaj ne radi bespotrebno. Pogledajte naših 10 saveta za prijatniji dom.
  • Koristite stubni ili plafonski ventilator kako biste pomogli cirkulaciju toplog ili hladnog vazduha koji proizvodi vaš klima uređaj. Plafonski ventilator dobro funkcioniše za kretanje hladnog vazduha kroz kuću, a ventilator sa postoljem bolji je za cirkulaciju toplog vazduha.