Shopping Cart

No Proizvods in the cart.

10 saveta za prijatniji dom

Uz ovih 10 saveta za prijatniji dom možete da naučite da kontrolišete temperaturu i potrošnju električne energije u vašem domu u toku leta!

Dolazak letnjih dana znači nažalost i dolazak većih računa za električnu energiju zbog korišćenja rashladnih uređaja. Uz ovih 10 saveta za prijatniji dom možete da naučite da kontrolišete i temperaturu i potrošnju električne energije u u toku letnjih meseci.

Ovih 10 saveta za prijatniji dom će vam možda trebati samo u toku nekoliko nedelja u godini, ali kada vam zatrebaju, zaista će vam biti od pomoći.

Šta da uradite?

Promenite svoje navike

Klima
Ciljajte na 8°C razlike u odnosu na spoljnu temperaturu.

Temperatura
Otvorite prozore kada je napolju hladnije; zatvorite kad je napolju vruće.

Svetlo
Ugasite svetla i halogene zamenite LED sijalicama.

Ventilatori
Koristite plafonske i stubne ventilatore kako bi boravak u prostoriji bio prijatniji.

Noć
Uključujte uređaje poput mašina za pranje veša i posuđa pred spavanje.

Promenite svoj dom

Izolacija
Izolacija zidova smanjuje temperaturu u vašem domu za do 35%.

Trake
Koristite izolacione trake oko prozora i vrata.

Ventilacija
Adekvatna ventilacija hladi prostoriju za do 35%.

Venecijaneri
Opremite vaše domove tendama, roletnama i pergolama.

Boja i glazura
Koristite termoizolacione boje i premaze.

Ovo je 10 saveta za prijatniji dom

Ako gradite kuću, postoje načini da novi dom učinite energetski efikasnim, ali čak i za postojeće domove postoji nekoliko saveta koji će vaš dom učiniti prijatnijim leti. Mnogi od njih će i zimi održavati dom toplijim, tako da ste uboli bonus!

1. Izolacija

Ovo je prvi savet koji vam nudimo u nizu od 10 saveta za prijatniji dom. Izolacija zidova i krova može da pomogne da se leti rashladi (i obrnuto, zimi zadrži toplota). Izolirani zidovi mogu kuće učiniti toplijim i do 35%.

2. Zapečatite sve otvore i šupljine

Da biste zadržali hladan vazduh i štitili se od toplote:

  • koristite izolacione trake oko prozora i ispod vrata
  • zatvorite kaminske prolaze i neiskorišćena vrata za kućne ljubimce.

3. Ventilacija

Razmislite o ugradnji ventilacije u krovnim prodorima i otvorima da biste uklonili deo vrućeg vazduha.

4. Zatamnite staklene površine

Dobro zasenjen dom može u toplijim mesecima blokirati i do 90% sunčeve toplote. Ugradite zatamnjivače poput:

  • Venecijanera
  • Pergola
  • Tendi
  • Roletni
  • Kapaka
  • Zavesa

Možete i da posadite listopadno drveće u blizini prozora i staklenih vrata jer će vas oni čuvati od sunca leti, a zimi ga možete dekorisati baštenskim sijalicama čime ćete upotpuniti prazničnu atmosferu.

5. Prefarbajte fasadu

Tamnije boje spoljašnjih fasada možda nisu u modi, ali učiniće vaš dom toplijim. Razmislite o svetlijim tonovima kako biste kuću održali hladnijom.

Promena navika je drugi, ali jednako važan deo naših 10 saveta za prijatniji dom

Nekoliko malih promena u navikama mogu vam pomoći da održite svoj dom prijatniji tokom letnjih meseci:

6. Ugasite vazdušni ventil

Korišćenje polarnog programa na vašem klima uređaju može se ispostaviti najboljim načinom za pobedu vrućine, ali isto tako će vam doneti basnoslovne račune za energiju i povećati habanje motora klima uređaja.

Generalno ćete dobiti bolju efikasnost svog klima uređaja ako ciljate na maksimalnu temperaturnu razliku (temperaturnu razliku u i izvan kuće) od oko 8°C. Dakle, na dan kada je 32°C, podesite klima uređaj na najviše 24°C.

Tokom vrelih dana, većina ljudi će i dalje želeti hladniju temperaturu, ali za maksimalnu energetsku efikasnost, pokušajte da ne idete dalje od preporučene razlike od 8°C zato što hladnjak sa svakim stepenom dodaje oko 10% na troškove rada vašeg klima uređaja.

Vaš klima uređaj će biti efikasniji i trajaće duže ako mu posvetite i malo pažnje i brige, poput čišćenja filtera i pokrivanja spoljašnjeg motora.

7. Pazite na termometar

Da iskoristimo životnu sredinu u svoju korist savetuju mnogi ekolozi i čuvari naše planete.

Koristite unutrašnji i spoljni termometar za nadgledanje temperaturne razlike unutar i izvan vašeg doma. Ako je napolju hladnije nego unutra, otvorite sva vrata i prozore; ako je napolju vruće, zatvorite sve kako toplota ne bi izlazila.

8. Ugasite svetla

Isključite svetla ako niste u sobi jer ne samo da koriste energiju da bi se stvarala svetlost, već stvarate i toplotu zbog koje vaš klima uređaj mora više da radi kako bi je uklonio.

Zamena halogenih sijalica sa LED može vam pomoći da smanjite temperaturu i smanjite račune za struju.

9. Nabavite ventilator, i iskoristite savet br. 9 od 10 saveta za prijatniji dom

Plafonski ventilatori dovode do stvaranja subjektivnog osećaja rashlađene prostorije (iako u realnosti ne smanjuju stvarnu sobnu temperaturu), tako da je efekat vrlo neposredan, fokusiran, efikasan i isplativ.

Ventilatori na pijedestalu ili stubni ventilatori su nešto manje efikasna opcija, ali su ponekad neizbežni za vreme nepodnošljivo vrućih dana.

Izračunato je da bi rad stubnih ventilatora 24/7 tokom celog leta koštalo samo oko 30 dolara. Možete i tačno da odaberete kako i gde da ga postavite kako biste maksimizirali njegov efekat, što se ne možete učiniti kod npr. plafonskih ventilatora.

Bonus savet: proverite ispravnost ventilatora pre nego što leto počne zato što je većina njih bila besposlena tokom godine!

Kao i klima uređaji, i ventilatori su praktični zbog lakog održavanja. Samo obrišite lopatice, proverite da li ima kolebanja, labavih delova i proverite da li je prema uputstvu preporučeno podmazivanje.

Dobra je da proverite njihovu ispravnost pre nego što leto počne. Ponekad ventilatori možda mesecima nisu uključivani, a provera će obezbediti da budu efikasni i bezbedni u toku letnjih meseci.

Dodatno, ukoliko je ventilator bio u zimskom režimu radi cirkulisanja vazduha, uverite se da ste ga vratili u letnji režim. U suprotnom će te se zapitati zašto se ništa ne dešava i zašto još uvek ima samo toplog vazduha.

10. Da veče iskoristite za pranje posuđa je poslednji od 10 saveta za prijatniji dom

Stigli smo do kraja. Kuhinjski uređaji mogu proizvesti puno toplote, pa ako sačekate do spavanja da biste uključili mašinu za sudove ili veš, nećete morati da rashlađujete kuhinju i kupatilo. Takođe, možete da uključite svoju sporu rernu uveče kada zahladi i prođe vrelina dana kako ne biste grejali kuću tokom dana.