Shopping Cart

No Proizvods in the cart.

7 vrsti sistema klima uređaja

Evo sedam najboljih tipova klima uređaja koje možete nabaviti za svoj dom. Pročitajte odmah!

Vrste klima uređaja imaju jedinstvene prednosti i nedostatke i dolaze u različitim oblicima i veličinama. Takođe postoji velika varijacija u pogledu karakteristika i kvaliteta. Dakle, bez obzira da li ga prvi put kupujete ili želite da nadogradite svoju trenutnu klimu, od suštinske je važnosti da pažljivo pogledate svaki tip klima uređaja koji je dostupan na tržištu.

U zavisnosti od vaših potreba ili preferencija, obavezno istražite opcije i odredite kako one funkcionišu da biste napravili dobro informisan izbor za vašu stambenu ili komercijalnu nekretninu.

Multi split sistem sa kanalima

Multi split sistemi mogu da rashlade ceo prostor tako što imaju centralne jedinice koje distribuiraju ohlađeni vazduh kroz niz kanala u vaše prostorije. Obično se glavne jedinice ovog multi split sistema postavljaju ispod poda, na plafonu ili spolja. Mesto ugradnje može se razlikovati u zavisnosti od rasporeda imovine.

Kanalski sistem klimatizacije takođe može biti opremljen inverterima koji ih čine energetski efikasnijim. To je zato što inverter klime omogućavaju da održavaju konstantnu temperaturu radeći potrebnom brzinom. Međutim, sistemi klimatizacije bez invertera bi trebalo da drže napajanje isključenim i uključenim da bi održali temperaturu, uzimajući više električne energije.

Prozorske vrste klima uređaja

Oni su nekada bili uobičajeni izbor za kontrolu temperature u malim prostorijama. Kondenzator, kompresor, isparivač i kalemovi su integrisani u jednu jedinicu. Prozorski klima uređaji su napravljeni tako da se uklapaju u prozor sobe, tako da često ne zahtevaju značajne modifikacije za ugradnju.

Generalno, sistem za klimatizaciju prozora ima niske troškove unapred. Ako želite da rashladite nekoliko prostorija, možete razmisliti o kanalskom ili multi split sistemu jer su efikasniji. Jedna od prednosti sistema za klimatizaciju prozora je ta što ih možete poneti sa sobom kada premestite kuću. To ih čini idealnim za iznajmljivače ili one koji žele da se uskoro presele.

Mnogi sistemi za klimatizaciju prozora rade u ciklusima, koji često uključuju zagrevanje prostorije ili njeno uključivanje da se ohladi. Možete ih čak i isključiti kada jedinica dostigne željenu temperaturu. Međutim, oni nisu energetski efikasni kao drugi sistemi za klimatizaciju.

Multi split sistem bez kanala

Iako većina ljudi koristi centralne sisteme za klimatizaciju, neki potrošači se odlučuju za drugu alternativu, a to je multi split sistem bez kanala. Energetski je efikasniji i idealan je za hlađenje određene prostorije. Na primer, ako se vaš drugi sprat koristi samo kada imate goste, instaliranje multi split sistema je isplativije od centralnog sistema klimatizacije.

Pokretne klime

Pokretne klime je stojeći podni model na točkovima, koji nudi lako pomeranje i omogućava vam da ga premeštate iz jedne prostorije u drugu. Iako pokretne klime zvuče jednostavno, postoje stvari koje treba da uradite da biste im pomogli da rade.

Na primer, vlaga koja se izvlači iz vašeg vazduha trebalo bi negde da ode. Dakle, neophodno je da vodu usmerite u kantu ili van prozora kako biste izbegli oštećenje poda.

Jedna od najboljih stvari u vezi sa pokretnim klima uređajima je to što im nije potrebna instalacija. Ne koštaju mnogo i pružaju više prednosti.

Inverter klime

Inverter klime je ono što pretvara jednosmernu struju (DC) u (AC), a kada su u pitanju klima uređaji, možete pronaći i standardne klime i inverter klime.

Standardne klime bez invertera imaju kompresor koji radi na fiksnoj brzini. Može se uključiti ili isključiti. Tokom upotrebe, kompresor će se uključiti i raditi sve dok vaša soba ne dostigne potrebnu temperaturu, a zatim će se isključiti da bi se uključio i ponovo ohladio kada temperatura ponovo počne da se zagreva.

Inverter klime pretvaraju naizmeničnu struju iz vaše zidne utičnice u jednosmernu, a zatim nazad u naizmeničnu za kompresor koji napaja uređaj. Svrha ovoga je da se omogući kontrolisanije funkcionisanje kompresora, što korisnicima omogućava bolje i efikasnije upravljanje temperaturama.

Standardne klime

Standardne klime su prilično sličan prozorskim klima uređajima. U stvari, njihovi dizajni su skoro identični. Međutim, umesto da se ovaj sistem montira koristeći raspoloživi prostor kao što je prozor, trebalo bi da se montira na zid.

Primarna razlika između sistema za klimatizaciju prozora i standardne klime je njihov dizajn kućišta. U poređenju sa prozorskim klima uređajima, takvi uređaji nemaju mehanizme za ventilaciju na bočnim stranama svog kućišta.

Zbog svog posebnog dizajna, standardne klime imaju veći kapacitet hlađenja od prozorskih jedinica, ali je teži. Potrebno je takođe da izbušite rupu unutar zida da biste montirali sistem.

Geotermalna klimatizacija

Ako želite da kupite klima uređaj koji je ekološki prihvatljiviji i koji će vam pomoći da uživate u uštedi, jedna od vaših najboljih opcija je geotermalna klima. Postoji nekoliko decenija i ne koristi fosilna goriva i minimalno koristi električnu energiju, samo za napajanje kompresora, pumpe i ventilatora.

Geotermalni sistem klimatizacije koristi postavljanje podzemne petlje. Umesto rashladnih sredstava, većina ovih sistema za klimatizaciju često koristi vodu. Osim toga, vlasnici kuća koji koriste geotermalne sisteme za klimatizaciju mogu uživati u smanjenim računima za struju.

Zaključak

Postoje različite vrste klima uređaja koje možete izabrati. Međutim, sa opcijama dostupnim na tržištu, proces odabira može biti ogroman. Dakle, najbolje je da prvo znate svoje osnovne potrebe i koje funkcije preferirate. Na ovaj način će biti mnogo lakše odrediti najbolji tip sistema za klimatizaciju koji odgovara vašim jedinstvenim potrebama i situaciji.