Shopping Cart

No Proizvods in the cart.

Česta pitanja

Zašto tokom leta klima ispušta vodu iz unutrašnje, a tokom zime iz spoljašnje jedinice?

Klima uređaj ispušta vodu iz jedinice koja je hladnija i kao takva kondenzuje vlagu iz vazduha. Tokom leta klimu koristimo za hlađenje te je unutrašnja jedinica hladnija od spoljašnje i ona ispušta vlagu. Usled grejanja tokom zime dolazi do suprotnog procesa te je spoljašnja jedinica hladnija i ona ispušta vodu.

Zašto se iz moje klime oseća neugodan miris i kako ga se rešiti?

Problem je u bakterijama koje se vremenom natalože na uređaju koji se nalazi unutra. Mirisi koji izlaze iz klima uređaja najčešće su posledica nakupljanja prljavštine i bakterija, a njih se rešavamo tako da najmanje jednom godišnje servisiramo klima uređaj, pri čemu se unutrašnja jedinica čisti specijalnim sredstvom, koje dezinfikuje, a ujedno i otklanja neprijatne mirise koje se nalaze u kadicama unutrašnje jedinice. A ono što Vi možete ponekad i sami da uradite je da pre i posle zadate funkcije hlađenja ili grejanja uključite ( na daljinskom upravljaču) funkciju ventilacije, tako da se isuši ono malo vode koje je ostalo u kadici.

Da li je efikasno grejati se klima uređajima?

Iako su klima uređaji efikasniji kao rashladna tela moguće je pomoću njih se i dobro zagrejati. U specifikacijama klima uređaja naznačeno je koliku toplotnu energiju mogu emitovati te se upoređivanjem sa potrošnjom električne energije može dobiti njena tačna efikasnost. Odnos potrošnje i emitovane energije predstavlja se COP koeficijentom. Ipak, kako klima uređaji nisu zapravo grejna tela već funkcionišu na drugi način, njihova operativna radna temperatura iznosi -5c, odnosno -15c kod inverter klima uređaja. Ispod ovih temperatura ne poseduju istu efikasnost i u tim slučajevima preporučljivo je da se uređaj ne gasi tokom noći kako bi svoju spoljnu jedinicu održavao na određenoj temperaturi.

Da li je neophodan godišnji servis klima uređaja?

Poželjno je što češće čistiti klima uređaj. U garanciju uređaja najčešće se podrazumeva obavezno godišnje održavanje. Čišćenje uređaja poboljšava njegovu efikasnost koja se vremenom smanjuje usled zaprljanosti. Drugi razlog je čistiji vazduh koji je bitan za Vaše zdravlje, jer vi boravite u toj prostoriji.

Šta su to energetske klase inverter klima uređaja?

Kao i ostali električni uređaji i klime se klasifikuju po energetskim klasama od klase A (najekonomičnija) do klase G. Njima se označava odnos dobijene toplotne, odnosno rashladne energije, u odnosu na potrošenu električnu energiju. Spisak svih enegetskih klasa možete videti na slici desno.

Gde je najpogodnije u stanu postaviti klima uređaj?

Postavljanje klima uređaja zivisi od konstrukcije prostorija u koje postavljate. Ako niste sigurni potražite preporuku od ovlašćenog montažera koji se time već bavio. Poželjno je da unutrašnja i spoljašnja jedinica ne budu previše udaljene. Pri postavljanju treba voditi računa o odvodu. Unutrašnju jedinicu je najpogodnije postaviti u prostoriji u kojoj najčešće boravite ali tako da ne izduvava vazduh direktno u mesto gde provodite najviše vremena (radni sto, fotelja, dvosed..). Poželjno je znati da klima izduvava vazduh pod uglom od 45°.

Koje su najčešće prednosti klima uređaja?

Održavanje iste temperature u prostoriji tokom cele godine što umnogome  pomaže osobama sa narušenim zdravljem.
najekonomičniji uređaj što se tiče potrošnje struje i energije koju emituje.
mogućnost grejanja tokom zime.

Koje su najčešće mane klima uređaja?

Zavisnost od spoljne temperature – na niskim temperaturama efikasnost klima je promenljiva.

Koliku površinu klima može ohladiti?

Prioritet pri odabiru odgovarajućeg klima uređaja za Vaš prostor je odnos snage i efikasnosti. Što je taj odnos bolji – odnosno što je uređaj bolje odabran – to će Vaš prostor biti bolje rashlađen ili zagrejan uz minimalne troškove. Pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti i za grejanje potrebno je uzeti jači uređaj (za oko 30%) nego sto nam je potreban u hlađenju. Nekvalitetni klima uređaji, iako se pravilno uzmu u obzir svi dole navedeni kriterijumi ne mogu kvalitetno zagrejati prostor kada je spoljna temperatura oko ili ispod nule (pritom stalno rade jer ne mogu postići zadatu temperaturu trošeći pritom i veću količinu električne energije, a zauzvrat ne nudeći nikakav učinak). Stoga pri samom odabiru klima uređaja koji će se koristiti iu grejanju potrebno je uzeti kvalitetniji klima uređaj po mogućnosti inverter koji rade i do – 15 C spoljne temperature trošeći pritom i do 40% manje električne energije nego standardni uređaji. Potrebno je obratiti pažnju i na potrošnju klima uređaja tj. na razvrstavanje prema energetskoj efikasnosti tz. EER i COP.
Kako bismo pojednostavili celu priču, umesto da objašnjavamo proces izračunavanja odgovarajućeg klima uređaja u zavisnosti o kvadraturi i visini (ili unutrašnjoj zapremini) prostora, prilažemo sledeću tabelu kako biste stekli osećaj za potrebne snage klima uređaja.

Da li je preporučljivo da klima uređaj radi tokom cele noći?

U zimskom periodu jeste preporučljivo držati klimu uključenom i tokom noći kako bi održavala temperaturu prostorije. U suprotnom samom uređaju biće potrebno nešto više vremena kako bi počeo grejati prostoriju.